2011. augusztus 28., vasárnap

KÖRKÉP A KOLOZSVÁRI MAGYAR NAPOKRÓL

REGGELI KÁVÉ A KOLOZSVÁRI MAGYAR NAPOKON - KALIT ESZTER LELKÉSZJELÖLTTEL
Megjelent a Szabadság napilap 2011. augusztus 18-i számában



Tartalmas programmal várja az érdeklődőket reggelenként a Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) a főtéri nagyszínpad szomszédságában lévő kávéházba: miközben a különböző felekezetek ifjúsági, egyetemi lelkészeivel iszogatjuk a reggeli kávét, mindeddig kevésbé ismert szférákba nyerhetünk betekintést.
A rendezvénysorozat első, tegnapi meghívottja a barcasági, négyfalusi származású Kalit Eszter evangélikus lelkészjelölt volt, aki 2010. augusztusa óta szolgál Kolozsváron. Mint mondta, különböző programokat szerveztek az elmúlt időszakban a Collegium Lutheranicummal (CAL), amely a kincses városban tanuló egyetemista fiatalok szervezeteként működik: volt évzáró filmnézés a Fellegvár oldalában lévő Luther-házban, ifis karnebál a zene és a tánc jegyében, adventi vesperák az evangélikus templomban stb.

Kolléganőjével, Boldizsár Beátával egyetemben Kalit Eszter is igyekszik minél több olyan esemény megvalósításába bekapcsolódni, amely által a Barcaságról Kolozsvárra érkező evangélikus fiatalok szellemi és lelki szempontból is feltöltődhetnek, gazdagodhatnak. Nincsenek könnyű helyzetben, hiszen kevés olyan fiatal tanul itt, aki vallását tekintve evangélikus, pozitívum viszont, hogy igyekeznek lelkesen tevékenykedni, az elsődleges „célcsoport” mellett a kolozsvári magyarságért is. Az egyházközség belső udvarán zajló pünkösdi és adventi sokadalmak lebonyolítása mellett nemrég országos bábfesztiválra vitték a gyermekeket Magyarországra, s néhányan részt vettek a Kommandón megtartott Országos Konfirmandus Táborban is. „Néha elkeseredünk, hogy nem vagyunk sokan, de véleményem szerint meg lehet találni azokat a fiatalokat, akikben – sok időt eltöltve velük – tudatosíthatjuk: fontosak számunkra és Jézus számára egyaránt” – hangsúlyozta Kalit Eszter.
Tervezik, hogy a magyarországi Szélrózsa Országos Evangélikus Ifjúsági Találkozó mintájára hasonló eseményt szervezzenek Erdélyben is, ugyanakkor, hogy egy–másfél éven belül olyan 5–10 fős alapcsapatot hozzanak létre, akikkel bármikor ellátogathatnak különböző rendezvényekre. Mint kiderült, reményeik szerint nemsokára tánctanfolyamot is beindítanak, a mostani beszélgetésen résztvevők ötletei nyomán pedig focibajnokság, színjátszó kör és beszélgetős-imádkozós est szervezésétől sem zárkóznak el. Elengedhetetlen azonban, hogy mindezek érdekében havi egy-két alkalommal találkozzanak, hogy hasznosan töltsék el idejüket közösen a fiatalok.
A beszélgetés keretében Sándor Krisztina MIT-elnök az Ifjúsági Keresztyén Egyesülettel (IKE) és az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylettel (ODFIE) való együttműködés lehetőségét ajánlotta, Gergely Balázs, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) közép-erdélyi régióelnöke pedig az elsősorban elsőéves fiataloknak szóló tematikus városnézések szükségességét említette, amelyek kivitelezésében ifjúsági szervezetek, fiatal lelkészek részvételére is számítanak. Ehhez hasonlóan, a kolozsvári városszépítő egylet bejegyzése kapcsán is várják a fiatalok jelentkezését.



EGYÜTTMŰKÖDŐ IFJÚSÁGI LELKÉSZEK

Nagy igény van a felekezetközi együttműködésre Kolozsváron – derült ki az elmúlt héten tartott Kolozsvári Magyar Napok azon rendezvényein, amelyeknek a kincses város református, római katolikus, unitárius és evangélikus ifjúsági és egyetemi lelkészei voltak a meghívottjai. 
Vasárnap este, mintegy zárásként a kolozsvári egyetemista gyülekezetek ökumenikus istentiszteletet tartottak a Farkas utcai református templomban, ahol Szent Pál/Pál apostol rómabeliekhez írt szavaival a 8:38–39 igék alapján hirdették az isteni szeretetet. 
Közös álláspont: el kell fogadni Isten szeretetét
Fülöp Júlia unitárius lelkész táncra invitálta a nemcsak fiatalokból álló gyülekezetet, hangsúlyozva, ehhez a tánchoz egymás és Isten szeretetére van szükség, hogy ez a „hármas dobogás” mindenkinek és mindenkiért szóljon. Isten szeretete megkérdőjelezhetetlen, nincs olyan dolog, ami elválaszthat tőle, hívta fel a figyelmet Illyés Sándor evangélikus lelkész prédikációjában. Takó István katolikus egyetemi lelkész szerint Isten szeretete adott, amit csak el kellene tudni fogadni ahhoz, hogy működjön a táncunk. És mindezt azzal a tudattal, hogy senki semmit nem tehet azért, hogy a Jóisten jobban szeresse, de azért sem, hogy kevésbé. Dávid István református lelkész a tékozló fiú történetét ábrázoló, a mélység és magasság kettősségét megjelenítő festmény alapján mutatott rá arra, hogy Isten szeretete kímélő szeretet, amely megpróbálja kiegyensúlyozni a szélsőségeket. Isten a mélységből is kiemelheti fiát, de a magasságból is visszaszólíthatja őt, és aki felismeri szeretetét, minden esetben Istenre talál.
Reggeli kávé lelkészekkel
Az együtt gondolkodás jegyében zajlott az a kerekasztal-beszélgetés is, amelyet a Főtéren, a Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) teraszán tartottak csütörtökön délután. Az Erdélyi Ifjúsági Keresztyén Egyesület (Erdélyi IKE) kezdeményezte beszélgetésen a felekezetközi lelkiségről lehetett beszélgetni a négy felekezet képviselőjével: Kalit Eszter evangélikus, Dávid István református, Takó István római katolikus és Fülöp Júlia unitárius ifjúsági és egyetemi lelkésszel. Kiderült, hogy az ifjúsági és egyetemista gyülekezetek tagjai eljárnak más felekezetek szertartásaira is. A vegyes vallású családból származó Takó István, a Katolikus Egyetemi Lelkészség lelkésze és a ferences kapcsolatokkal rendelkező Dávid István, a kolozsvári református Főiskolás IKE (FIKE) leendő lelkésze hangsúlyozták: nyitottak a közös munkára, de úgy kell együttműködni, hogy közben ne tagadják meg önmagukat, ami – mint mondták – minden bizonnyal kivitelezhető. A négy lelkész a beszélgetés végén további személyes találkozás lehetőségét vetette fel. Ugyanők várták reggelente kávé melletti beszélgetésre az érdeklődőket, ahol személyesebb kérdésekre is válaszoltak, bemutatkoztak, és terveikről, hivatásukról beszéltek. Elmondták, a hétköznapi életben szeretnék megmutatni Istent a fiataloknak, azok igényeire szeretnének válaszolni, és mindezt úgy, hogy a vallásos események mellett egyéb kulturális és hagyományokra fókuszáló rendezvényeket szerveznek. Ezáltal a kolozsvári magyarságért is igyekeznek lelkesen tevékenykedni.
A beszélgetések során Sándor Krisztina MIT-elnök személyesen ajánlott fel együttműködést a Collegium Academicum Lutheranum szervezetének az IKE-vel és az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylettel (ODFIE).