2011. október 28., péntek

Takarítás az ősök sírjánál a Házsongárd lutheránus temetőkertjében

Tíz fős csapatunk tette tiszteletét a kolozsvári evangélikus temetőben, egyházunk öt jeles személyisége sírjánál. A november elsejei világításra, emlékezésre készülve Páter Béla botanikus, J.F de Gladis ezredes (a kert adományozója), az Akeszmann család, Reményik Sándor költő, Argay György püspök sírjánál takarítottunk.
Az alábbi képek beszéljenek önmagukért.






Közös imádkozás a békéért

Az emberiségnek közös erővel kell imádkoznia és munkálkodnia a béke megvalósulása érdekében – hangsúlyozta Takó István katolikus egyetemi lelkész, a liturgia vezetője a kolozsvári Szent Mihály-templomban megszervezett ökumenikus imatalálkozón szerda este.

„Imával esdeklő alázatra van szükségünk, mivel azonban a tartós béke elérése meghaladja az emberi erőt, olyan valóságban keresendő, amely mindannyiunk fölött áll” – vélekedett Takó. Mint mondta, keresnünk kell az együttműködés lehetőségeit, a találkozókon pedig elsősorban önmagunk gyengeségeivel, elesettségével szembesülünk, az ige azonban kijelöli mindannyiunk közös feladatát: a felfedezés és felfedeztetés, a megjegyzés és megjegyeztetés kötelességét.

Dávid István FIKE-lelkész igehirdetésében a korábban felolvasott evangéliumi résszel, János könyvének 13–17. fejezeteivel kapcsolatban kifejtette: a békétlenség korszakában a legnehezebb megtenni az első lépést. „Krisztus nem szégyelli megtenni az első lépést a lábmosás jelenetében. A ma embere gyakran felismeri, hogy nemcsak a távoli idegent nem tudja szeretni, de azt sem, aki egészen közel áll hozzá, a Jóisten azonban minden bizonnyal ez utóbbit fogja számon kérni” – hirdette Dávid István. Az igehirdetést követően Fülöp Júlia unitárius gyakorló segédlelkész, Boldizsár Beáta evangélikus lelkészjelölt, Dávid István és Takó István közösen mondtak imát a békéért, egységért, közösségért. Takó István a Krónikának korábban elmondta: tudomása szerint a kolozsvári ökumenikus találkozó egyedülálló kezdeményezés Erdélyben.


Forrás: Krónika napilap

2011. október 20., csütörtök

CAL - őszi-téli programkínálat

BEAVATÁS - avagy gólyavatás

Mikor? október 21, péntek 19:30

Hol? Párizs utca 17. szám (Farsangi buli helyszíne)

Program: áhitat, játékok, vetélkedő, buli az Atmosphéra Caffe-ban

Várunk Szeretettel!

2011. október 18., kedd

Népszámlálás 2011!

Cal-osok figyelmébe ajánjuk a népszámlálással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat!

Elsősorban arról olvashattok, hogyan és milyen formában kell felekezeti hovatartozásunkat bediktálni, másodsorban pedig azt tartalmazza az alábbi plakát, hogy egyetemistaként mi is a teendőnk az összeírásnál.

Időtöket és figyelmeteket kérjük az alapos végigolvasáshoz! Jövőnk a mi felelősségünk.


Sajtóközlemény

Lenni vagy nem lenni? – realitássá érhet a kérdés
a Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház sorsát illetően

A Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház fokozottan felhívja hívei figyelmét arra, hogy az október 20–31. között sorra kerülő népszámlálás alkalmával az evanghelică-lutherană (Biserica Evanghelică Lutherană din Romania) megnevezést használják felekezetük megvallásakor. A pontos és teljes megnevezés használata azért szükséges, mert fennáll annak a veszélye, hogy a romániai magyar lutheránusokat más hasonló nevű egyházakhoz írják, ha nem a teljes felekezeti megnevezést diktálják be a számlálóbiztosoknak.

A Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház konok és következetes közbenjárására volt szükség, hogy az Országos Statisztikai Intézet figyelembe vegye egyházunk kérését, és híveink számára pontosítsa, illetve egyértelművé tegye felekezetünk megnevezését a népszámlálási adatbázisban. Intézkedésünk szükségességét igazolja az a tény, hogy legkevesebb négy, „evanghelică” nevet viselő felekezetet jegyeztek be Romániában, és félő, hogy nyelvi illetve „egyéb” okok miatt egyházunk statisztikailag vesztese lehet a népszámlálásnak.
Tájékoztatjuk híveinket, hogy egyházunk, evangélikus-lutheránus vallásunk a következő megnevezés alatt szerepel a népszámlálási adatbázis névjegyzékében: evanghelică-lutherană (Biserica Evanghelică Lutherană din Romania), mely a 16-os kódszám alatt található. Értelemszerűen arra kérjük híveinket, hogy ezt a megnevezést diktálják be a számlálóbiztosoknak.
Nem elegendő és nem megfelelő a következő megnevezéseket használni: evanghelică, protestantă. Ne használjuk külön sem az evanghelică, sem a lutherană kifejezést, hanem kizárólag csak együtt, az evanghelică-lutherană megnevezés formájában. A tévedések és félreértések elkerülése végett pedig diktáljuk be egyházunk, felekezetünk kódszámát is az űrlapra, mely kódszám a 16-os.
Fokozottan felhívjuk híveink figyelmét arra, hogy egyházunk jövője a mi kezünkben van, közös összefogásunktól függ. A népszámlálás eredménye ugyanis nemcsak a magyarság, hanem az egyházak számára is létfontosságú. Felekezeti hovatartozásunk vállalása, egyházunk tagjainak számaránya evangélikus-lutheránus egyházunk jövőjét határozza meg.
A Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház vezetősége arra szólít fel minden jóakaratú, evangélikus vallású hívőt, hogy a népszámlálás alkalmával vállaljuk Istentől kapott identitásunkat, valljuk meg magyarságunkat, és vállaljuk hitünket, felekezeti hovatartozásunkat. Egyházunk jövője a mi felelősségünk! Kérjük evangélikus híveinket és egyházunkkal szimpatizáló honfitársainkat, értesítsék hittestvéreiket, kisegyházat támogatni szándékozó embertársaikat.
Isten segítse evangélikus híveink jövőnket mentő összefogását!

A Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház vezetősége



2011. október 1., szombat

2011-2012-es tanévünk első rendezvénye: Luther Márton OKTOBERFEST

A találkozás örömével várunk benneteket az október 8-án megrendezésre kerülő őszi fesztiválra!

Az Oktoberfest hangulatát a Veldensteiner sörök ízvilága, a német ételspecialitások ínyencsége és a bajor zene hangzásvilága teszi majd teljessé.

Azt mondják a csuvasok: "remélt bokorban nincsen nyúl." Én se akadtam Zágon óserére, sok jóleső koslatás ellenére sem. De a csuvasoké, magyar pohárban előtted habzik! Tudásszomjad csillapodjék! Egészségedre váljék! (Berecz András)