2011. november 21., hétfő

Agnus Rádió: Tamás mise - magunkban találjuk meg a kételkedő Ta...

Tavalyi Tamás mise kapcsán beszélgettünk...

Agnus Rádió: Tamás mise - magunkban találjuk meg a kételkedő Ta...: 2010. június 6-án, délután 5 órától a kolozsvári evangélikus templomban Tamás misére kerül sor. Egy mozgalmas istentiszteleti formát kínálna...

TAMÁS MISE - a keresők istentisztelete



Másodjára szervezünk Tamás misét Kolozsváron! Készüljetek november 26-án, szombaton du. 17 órától Kolozsvár második alternatív istentiszteletére, a keresők miséjére.

Mindannyian kereső emberek vagyunk, legyünk bár közeliek, vagy távoliak. A kételkedő Tamást mindannyian megtaláljuk magunkban.
Advent köszönt be ismét az életünkbe és nem tagadhatjuk le meglepettségünket: ...már? - kérdezzük egymástól. Már. ADVENTUS DOMINI, az Úr közel, csak mi vagyunk még túl elfoglaltak, túl zsúfoltak, túl magabiztosak, túl gondterheltek, mindig túl valamik... csak túl békésnek nem sikerül lenni.

Békességet hagyok nektek, az én békességemet adom nektek, nem úgy adom én néktek, amint a világ adja - mondja Jézus. Erre a békességre van szüksége minden embernek. Van aki ezt tudja, van aki még keresi.

A szerelmi líra egyik gyöngyszeme jut eszembe, Shakespeare LXXV. szonettje. "Az vagy nekem, mint testnek a kenyér, tavaszi zápor fűszere a földnek..."

Békesség, mi vagy te nekünk?

2011. november 14., hétfő

HAKUNA MATATA

Avagy: minden rendben, semmi pánik,


amikor: az Európában szocializálódott (bár a balkán határán edződött)16 fős önkéntes csoport négy órát vár az afrikai nihilben a kibérelt autóbuszra...
amikor 16 ember "tonnányi" csomaggal evez egy nem túl nagy csónakban, s a tó közepén, "holdvilágos" éjjel a csónak ereszteni kezd...
amikor a vízet a csónakból ki kell merni...


Don't worry fehér ember, hakuna matata!

Kihagyhatatlan élményben és történetekben volt részük azoknak, akik meghallgatták Halmen Balázst a Van egy téglám Kenyában projektbemutatón.
Miről is szól a projekt? Sejtessen róla valamit a következő beszámolórészlet:

"Tizenhat erdélyi fiatal önkéntes táborban vett részt 2o11 augusztusában a Kenyai Köztársaságban. az ötlet 2o1o-ben született, amikor Halmen Balázs, kolozsvári földrajz szakos hallgató 4 hónapot önkénteskedett a Viktória-tó keleti részén fekvő Rusinga szigetén. Hazaérkezése után megosztotta barátaival élményeit, és néhány beszélgetés következményeként jött létre a Van egy téglám Kenyában - I have a brick in Kenya nevő, iskolaépítő projekt...Rusinga szigete a legszegényebb vidéknek számít Nyanza tartományában. Az AIDS és a különböző fertőzések sorban szedik áldozataikat (évi 150.000-en halnak meg), egy orvos jut 10.150 emberre és 47-55 év közé tehető az átlagéletkor. A népesség 33 millió ember, amelyből közel 40% munkanélküli. A kolozsvári Genézius Társaság fiatal önkéntesei a riasztó adatok és körülmények ellenére sem mondtak le célkitűzésüktől, hogy három hét leforgása alatt egy iskolát építsenek fel az Utajo nevű faluban."

De többet nem árulok el, mert:
1. Balázs szavait, az élményt megélők szavait nem lehet pótolni.
2. az igazi csemege, az a projekt blogja
3. mert ha kíváncsi vagy, tudod.... hakuna matata!

Blog: http://brickinkenya.blogspot.com/
Facebook: Kenya 2011

Ajánlom mindenki figyelmébe! Böngésszétek, olvasgassátok. Több órai érdekesebbnél érdekesebb olvasnivalót találsz!
Van már téglád Kenyában?

2011. november 11., péntek

Ifisek, figyelem! - Készülődik a nyári Szélrózsa –„Meríts! – Örömmel merítek a szabadulás vizéből.”

Munkatársképző Balatonszárszón

A nyári Szélrózsára elkezdődött már a nagyszabású készülődés. Október 21-22-én közel 50 fő vett részt a Balatonszárszón megrendezett munkatársképzőn. A 9. Országos Evangélikus Ifjúsági Találkozó helyszíne, időpontja, témája már adott: Fonyódliget, 2012. július 18-22., téma: „Meríts! – Örömmel merítek a szabadulás vizéből.” (Ézs 12, 3) Miután ezen a hétvégén az önkéntes fiatalok és a munkaágak felelősei behatóan megismerkedhettek a fesztivál témájával és helyszínével, kezdődhet a különböző feladatok leosztása és a részfeladatok egyéni előkészítése. 2012. február 25-én Balatonbogláron lesz a Szélrózsa előtalálkozó, ahol a szervezési fázis, csapatépítés egy következő lépcsőjén találkozhatnak a résztvevők. Az elmúlt évek fesztiváljain mindig jelen voltak erdélyi fiatalok is, akár kisebb akár 160 fős csoportban. Az idei munkatársképzőn is ott lehetett már egy 8 fős erdélyi csoport, akik egyrészt a nyári alkalomra, másrészt viszont a 2013-as erdélyi ifjúsági fesztiválra készültek. A csoportot Simonné Nagy Ilona vezette. Vele tartottak Pálfy Hilda, Török László lelkész, Korom Károly csernátfalusi, HMIK-os ifis, Lőrincz Imola teológiai hallgató, László Károly és Veres Irma Emese, apácai ifisek és e sorok írója, Kalit Eszter.
Pénteken este Szabóné Mátrai Mariann áhítata nyitotta meg a munkatársképző találkozót. Máté evangéliumának egy mondatát hívta segítségül: „Ti adjatok nekik enni!” A tizek, a munkaági felelősök, de az önkéntesek feladata is lesz a Szélrózsára odasereglő fiatalok ellátása fizikai és lelki értelemben is. A tanítványok, amint önmaguk kevesek voltak az 5000 fős vacsora elővarázsolásához, úgy a fesztivál előkészítői is kicsik a feladathoz. De a középpontban álló Jézus gondoskodott gyülekezetéről, és megajándékozza a Balaton parton gyülekező tanítványokat is. Rá figyelve valósulhat meg az, hogy a lelkesen tervezgetők és a realitások terhével küzdők munkája egy gyümölcsöző fesztivállá érik. Az est folyamán megismerhették a résztvevők a tízek szervező csapatát: Mesterházy Balázs Szélrózsa atyát, Csizmadia Nórá Szélrózsa koordinátort, Baranyai Csabát, ifj. Cserháti Sándort, Smidéliusz Gábort, Végh Szabolcsot, Pál Mariannát, Lázárné Skorka Katalint, Réz-Nagy Zoltánt.
Dr. Szabó Lajos áhítata nyitotta a szombati napot, azt követően pedig Réz-Nagy Zoltán részletesen bemutatta a Szélrózsa témáját: „Meríts!- Örömmel merítek a szabadulás vizéből!” Azkiindulópont az Ószövetségi sátoros ünnep, amely 7 napig tartott. Szerves része az ünnepnek a vízmerítés liturgiája, amelyben elhangzik az ézsaiási ige. A pap minden nap merít arany korsójával a Siloám tavából, és a vizet az oltáron levő ezüst edénybe önti. A frissítő víz köré felépülő ünnep az Ószövetség népének legnagyobb örömünnepe. A víz a szabadulás hozója. A szabadulás különböző fajtáit ismerhették meg a résztvevők. Ezek az elemek mentén alakulnak majd a reggeli, esti áhítatok. (A szabadulás, mint fény – Ézs 51,5; A szabadulás, mint az erőszak vége – Ézs 60,18; A szabadulás, mint bátorító dal – Zsolt 32,7; A szabadulás, mint megújulás Ézs 45,8.; A szabadulás, mint nemzedékről nemzedékre száló örökség – Ézs 51,8; A szabadulás, mint elengedés – Ézs61,1; A szabadulás, mint örömünnep – amire emeljük poharunkat – Zsolt 116,13). A téma szemléltetése után a résztvevők csoportos beszélgetéseken továbbgondolták a felvetett gondolatokat. Közös belegyezéssel kezdő motívumnak a keresztelést ajánlották, amelyet követhet a szabadulás további módjainak a szemléltetése.

A témamegbeszélés után következtek az adminisztratív kérdések, ahol a már kiválasztott 2012-es Szélrózsa plakát meg a logo került parázsvitába, és a munkaági vezetők nevei is mindenki számára ismerté váltak. Továbbá öko, környezetvédő Szélrózsa ötletelés folyt. Így hangzott el az újrahasznosított papír alkalmazása, a palackos víz helyett tartályos, lajtoskocsis víz és a belépő mellett egy ügyes műanyag pohár használata is. Kirchentagok, Csillagpontok öko ötletei is elhangoztak.

E megbeszélések után közösen elautóztak a résztvevők a találkozó helyszínére. A fonyódligeti táborozó helyet közösen átnézték. 40-50 fős házak és sok sátorhely vár a résztvevőkre. Megvan a nagyszínpad és az ebédelések helye. A sportfoglalkozások, KIE kávéház, csendsátor helyét keresték a felelősei. A tábor mellett végig Balaton part van, de egy kerítés óv attól, hogy bele ne guruljon a sátor.


Erdélyi fiatalokra is vár ez a négy napos rendezvény. Helye lesz a lelki, szellemi feltöltődésnek, a pancsolós kikapcsolódásnak, napozásnak, táncnak, de helye lesz a munkának is, mint Szarvason is, ahol önkéntes erdélyi fiatalok is segítettek.








2011. november 7., hétfő

Hommage...

Talán Áprily versét parafrazálva köszöntöttük az őszt a Házsongárdban, s november első napján régmúlt idők szellemét idéztük mi is, s így álltunk meg Erdély fájdalmasan szép panteonjában gyertyát gyújtani...

Köszönet Lőrincz Lórándnak a képekért!