Taize imák

 
"Az Istennel folytatott osztozás az imádságban valósul meg számunkra: Szent Lelke által Isten bennünk lakik. Igéje és a szentségek által Krisztus nekünk adja magát. Cserébe mi is mindenben ráhagyatkozhatunk, mindent átadhatunk neki."

Alois testvér, Cochabambai levél
 
 

 

Roger testvér:
 

"Fiatalságom óta nem hagyott nyugodni a megérzés, miszerint a közösségi életforma annak lehet a jele, hogy Isten szeretet, és nem más, csak szeretet. Napról napra erősödött bennem a meggyőződés, hogy mennyire fontos lenne megteremteni egy férfiközösséget, amelynek tagjai arra törekednek, hogy egész életüket odaadva, megértsék egymást, és mindig kiengesztelődjenek egymással. Ebben a közösségben a szív jósága és az egyszerűség lenne mindennek a forrása."TAIZÉRŐL

A „közösség példázata”

A közösség ma mintegy száz testvért számlál, katolikust és különböző protestáns felekezetűt egyaránt, akik kb. 30 különböző országból származnak. A közösség már puszta létezésével is a kiengesztelődés jele a megosztott keresztények és az egymással szembenálló népek között.

A közösség testvérei kizárólag saját munkájukból élnek. Nem fogadnak el adományt. Hasonló módon családi örökséget sem fogadnak el; a közösség azt a legszegényebbeknek adja. Néhány testvér hátrányos helyzetű országokban él, hogy a szegénységtől vagy a megosztottságtól szenvedők mellett a béke hordozói legyen. Testvérek kis csoportjai Ázsiában, Afrikában és Dél-Amerikában a körülöttük élők életkörülményeiben osztoznak, és igyekeznek megjeleníteni a szeretetet a legszegényebbek, az utcagyerekek, a fogságban lévők, a haldoklók és azok között, akiket magukra hagytak vagy megsebzettek az emberi kapcsolatok.

Az évek során egyre több fiatal érkezett Taizébe. A világ minden részéről jönnek, hogy részt vegyenek az egyhetes találkozókon. Szent-András nővérek, egy 700 éves nemzetközi katolikus női közösség tagjai, lengyel orsolyita nővérek valamint Páli szent Vince nővérek is jelen vannak, és a fiatalok fogadásának egy részét ők vállalják.

Egyházi vezetők is ellátogatnak Taizébe. A közösség vendége volt már II. János Pál pápa, négy Canterbury érsek, több ortodox metropolita, Svédország tizennégy evangélikus püspöke és számtalan lelkész a világ minden tájáról.

1962-től kezdve testvérek és Taizéből küldött fiatalok nagy körültekintéssel folyamatosan járták a Kelet- és Közép-európai országokat, hogy közel legyenek azokhoz, akik országaik határai közé szorultak.
 
 
 
Roger testvért 2005. augusztus 16-án, kilencven éves korában az esti ima alatt meggyilkolták. Azóta a közösség priorja Alois testvér, akit Roger testvér sok évvel korábban utódjául választott.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.