2011. október 18., kedd

Népszámlálás 2011!

Cal-osok figyelmébe ajánjuk a népszámlálással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat!

Elsősorban arról olvashattok, hogyan és milyen formában kell felekezeti hovatartozásunkat bediktálni, másodsorban pedig azt tartalmazza az alábbi plakát, hogy egyetemistaként mi is a teendőnk az összeírásnál.

Időtöket és figyelmeteket kérjük az alapos végigolvasáshoz! Jövőnk a mi felelősségünk.


Sajtóközlemény

Lenni vagy nem lenni? – realitássá érhet a kérdés
a Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház sorsát illetően

A Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház fokozottan felhívja hívei figyelmét arra, hogy az október 20–31. között sorra kerülő népszámlálás alkalmával az evanghelică-lutherană (Biserica Evanghelică Lutherană din Romania) megnevezést használják felekezetük megvallásakor. A pontos és teljes megnevezés használata azért szükséges, mert fennáll annak a veszélye, hogy a romániai magyar lutheránusokat más hasonló nevű egyházakhoz írják, ha nem a teljes felekezeti megnevezést diktálják be a számlálóbiztosoknak.

A Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház konok és következetes közbenjárására volt szükség, hogy az Országos Statisztikai Intézet figyelembe vegye egyházunk kérését, és híveink számára pontosítsa, illetve egyértelművé tegye felekezetünk megnevezését a népszámlálási adatbázisban. Intézkedésünk szükségességét igazolja az a tény, hogy legkevesebb négy, „evanghelică” nevet viselő felekezetet jegyeztek be Romániában, és félő, hogy nyelvi illetve „egyéb” okok miatt egyházunk statisztikailag vesztese lehet a népszámlálásnak.
Tájékoztatjuk híveinket, hogy egyházunk, evangélikus-lutheránus vallásunk a következő megnevezés alatt szerepel a népszámlálási adatbázis névjegyzékében: evanghelică-lutherană (Biserica Evanghelică Lutherană din Romania), mely a 16-os kódszám alatt található. Értelemszerűen arra kérjük híveinket, hogy ezt a megnevezést diktálják be a számlálóbiztosoknak.
Nem elegendő és nem megfelelő a következő megnevezéseket használni: evanghelică, protestantă. Ne használjuk külön sem az evanghelică, sem a lutherană kifejezést, hanem kizárólag csak együtt, az evanghelică-lutherană megnevezés formájában. A tévedések és félreértések elkerülése végett pedig diktáljuk be egyházunk, felekezetünk kódszámát is az űrlapra, mely kódszám a 16-os.
Fokozottan felhívjuk híveink figyelmét arra, hogy egyházunk jövője a mi kezünkben van, közös összefogásunktól függ. A népszámlálás eredménye ugyanis nemcsak a magyarság, hanem az egyházak számára is létfontosságú. Felekezeti hovatartozásunk vállalása, egyházunk tagjainak számaránya evangélikus-lutheránus egyházunk jövőjét határozza meg.
A Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház vezetősége arra szólít fel minden jóakaratú, evangélikus vallású hívőt, hogy a népszámlálás alkalmával vállaljuk Istentől kapott identitásunkat, valljuk meg magyarságunkat, és vállaljuk hitünket, felekezeti hovatartozásunkat. Egyházunk jövője a mi felelősségünk! Kérjük evangélikus híveinket és egyházunkkal szimpatizáló honfitársainkat, értesítsék hittestvéreiket, kisegyházat támogatni szándékozó embertársaikat.
Isten segítse evangélikus híveink jövőnket mentő összefogását!

A Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház vezetőségeNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.