2011. november 11., péntek

Ifisek, figyelem! - Készülődik a nyári Szélrózsa –„Meríts! – Örömmel merítek a szabadulás vizéből.”

Munkatársképző Balatonszárszón

A nyári Szélrózsára elkezdődött már a nagyszabású készülődés. Október 21-22-én közel 50 fő vett részt a Balatonszárszón megrendezett munkatársképzőn. A 9. Országos Evangélikus Ifjúsági Találkozó helyszíne, időpontja, témája már adott: Fonyódliget, 2012. július 18-22., téma: „Meríts! – Örömmel merítek a szabadulás vizéből.” (Ézs 12, 3) Miután ezen a hétvégén az önkéntes fiatalok és a munkaágak felelősei behatóan megismerkedhettek a fesztivál témájával és helyszínével, kezdődhet a különböző feladatok leosztása és a részfeladatok egyéni előkészítése. 2012. február 25-én Balatonbogláron lesz a Szélrózsa előtalálkozó, ahol a szervezési fázis, csapatépítés egy következő lépcsőjén találkozhatnak a résztvevők. Az elmúlt évek fesztiváljain mindig jelen voltak erdélyi fiatalok is, akár kisebb akár 160 fős csoportban. Az idei munkatársképzőn is ott lehetett már egy 8 fős erdélyi csoport, akik egyrészt a nyári alkalomra, másrészt viszont a 2013-as erdélyi ifjúsági fesztiválra készültek. A csoportot Simonné Nagy Ilona vezette. Vele tartottak Pálfy Hilda, Török László lelkész, Korom Károly csernátfalusi, HMIK-os ifis, Lőrincz Imola teológiai hallgató, László Károly és Veres Irma Emese, apácai ifisek és e sorok írója, Kalit Eszter.
Pénteken este Szabóné Mátrai Mariann áhítata nyitotta meg a munkatársképző találkozót. Máté evangéliumának egy mondatát hívta segítségül: „Ti adjatok nekik enni!” A tizek, a munkaági felelősök, de az önkéntesek feladata is lesz a Szélrózsára odasereglő fiatalok ellátása fizikai és lelki értelemben is. A tanítványok, amint önmaguk kevesek voltak az 5000 fős vacsora elővarázsolásához, úgy a fesztivál előkészítői is kicsik a feladathoz. De a középpontban álló Jézus gondoskodott gyülekezetéről, és megajándékozza a Balaton parton gyülekező tanítványokat is. Rá figyelve valósulhat meg az, hogy a lelkesen tervezgetők és a realitások terhével küzdők munkája egy gyümölcsöző fesztivállá érik. Az est folyamán megismerhették a résztvevők a tízek szervező csapatát: Mesterházy Balázs Szélrózsa atyát, Csizmadia Nórá Szélrózsa koordinátort, Baranyai Csabát, ifj. Cserháti Sándort, Smidéliusz Gábort, Végh Szabolcsot, Pál Mariannát, Lázárné Skorka Katalint, Réz-Nagy Zoltánt.
Dr. Szabó Lajos áhítata nyitotta a szombati napot, azt követően pedig Réz-Nagy Zoltán részletesen bemutatta a Szélrózsa témáját: „Meríts!- Örömmel merítek a szabadulás vizéből!” Azkiindulópont az Ószövetségi sátoros ünnep, amely 7 napig tartott. Szerves része az ünnepnek a vízmerítés liturgiája, amelyben elhangzik az ézsaiási ige. A pap minden nap merít arany korsójával a Siloám tavából, és a vizet az oltáron levő ezüst edénybe önti. A frissítő víz köré felépülő ünnep az Ószövetség népének legnagyobb örömünnepe. A víz a szabadulás hozója. A szabadulás különböző fajtáit ismerhették meg a résztvevők. Ezek az elemek mentén alakulnak majd a reggeli, esti áhítatok. (A szabadulás, mint fény – Ézs 51,5; A szabadulás, mint az erőszak vége – Ézs 60,18; A szabadulás, mint bátorító dal – Zsolt 32,7; A szabadulás, mint megújulás Ézs 45,8.; A szabadulás, mint nemzedékről nemzedékre száló örökség – Ézs 51,8; A szabadulás, mint elengedés – Ézs61,1; A szabadulás, mint örömünnep – amire emeljük poharunkat – Zsolt 116,13). A téma szemléltetése után a résztvevők csoportos beszélgetéseken továbbgondolták a felvetett gondolatokat. Közös belegyezéssel kezdő motívumnak a keresztelést ajánlották, amelyet követhet a szabadulás további módjainak a szemléltetése.

A témamegbeszélés után következtek az adminisztratív kérdések, ahol a már kiválasztott 2012-es Szélrózsa plakát meg a logo került parázsvitába, és a munkaági vezetők nevei is mindenki számára ismerté váltak. Továbbá öko, környezetvédő Szélrózsa ötletelés folyt. Így hangzott el az újrahasznosított papír alkalmazása, a palackos víz helyett tartályos, lajtoskocsis víz és a belépő mellett egy ügyes műanyag pohár használata is. Kirchentagok, Csillagpontok öko ötletei is elhangoztak.

E megbeszélések után közösen elautóztak a résztvevők a találkozó helyszínére. A fonyódligeti táborozó helyet közösen átnézték. 40-50 fős házak és sok sátorhely vár a résztvevőkre. Megvan a nagyszínpad és az ebédelések helye. A sportfoglalkozások, KIE kávéház, csendsátor helyét keresték a felelősei. A tábor mellett végig Balaton part van, de egy kerítés óv attól, hogy bele ne guruljon a sátor.


Erdélyi fiatalokra is vár ez a négy napos rendezvény. Helye lesz a lelki, szellemi feltöltődésnek, a pancsolós kikapcsolódásnak, napozásnak, táncnak, de helye lesz a munkának is, mint Szarvason is, ahol önkéntes erdélyi fiatalok is segítettek.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.